Συμβουλές χρήσιμες...

Η διατροφή μας είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει όλους, μικρούς και μεγάλους. Όμως πολλές φορές ενώ νομίζουμε πως γνωρίζουμε λεπτομέρειες όσον αφορά τη διατροφή μας, στην πραγματικότητα αγνοούμε βασικές γνώσεις που έχουν σχέση με τα προϊόντα που καταναλώνουμε. Ας δούμε στη συνέχεια κάποιες εύλογες ερωτήσεις που έχουν συνήθως οι καταναλωτές και τις απαντήσεις που παραθέτουμε.

Ρωτάτε - Απαντάμε

Το κρέας το πλένουμε πριν το μαγείρεμα ή όχι;

Το κρέας θα πρέπει να πλυθεί αν έχει πάνω του τρίχες, κομμάτια κόκκαλου ή κομματάκια ξύλο από τον πάγκο του κρεοπωλείου. Δεν το πλένουμε αν είναι καθαρό, γιατί χάνει χυμούς και κατά συνέπεια νοστιμιά. Αξίζει να τονιστεί πως δεν πλένουμε ποτέ τον κιμά.

Πως αποψύχουμε το κατεψυγμένο κρέας καλύτερα;

Η καλύτερη τακτική απόψυξης του κρέατος είναι να το τοποθετήσουμε νωρίτερα (2-4 ημέρες ανάλογα με την ποσότητά του) στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου. Αν έχει τη μορφή και το επιθυμητό μέγεθος,μπαίνει κατ' ευθείαν από τον καταψύκτη στη χύτρα, το φούρνο ή τη σχάρα, αυξάνοντας συγχρόνως τον χρόνο μαγειρέματος. Προσοχή,όμως, γιατί όσο πιο γρήγορα γίνει η απόψυξή του κρέατος (στο περιβάλλον της κουζίνας, στο νερό ή ακόμη κάτω από την ανοιχτή βρύση) τόσο πιο πολλούς χυμούς θα χάσει και τόσο πιο στεγνό και άνοστο θα γίνει.

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος ψησίματος σε σχάρα-μαντέμι;

Αρχικά τοποθετείται το κρέας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μόλις "γκριζάρει" η επιφάνειά του και ξεκολλάει μόνο του, το γυρίζουμε να συμβεί και το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Όταν "γκριζάρει" και από τις δύο πλευρές κατεβάζουμε τη θερμοκρασία (στο μαντέμι) ή σηκώνουμε πιο ψηλά τη σχάρα (στη ψησταριά) και αφήνουμετο κρέας να "βράσει" εσωτερικά με τους χυμούς που περιέχει. Όταν οι χυμοί, που εμφανίζονται στην επάνω επιφάνεια του κρέατος, πάψουν να είναι ρόδινοι, τότε το κρέας έχει ψηθεί καλά. Προσοχή όμως, γιατίόσο πιο πολύ ευχαριστηθεί την μυρωδιά από το ψήσιμο η γειτονιά τόσο πιο λίγη νοστιμιά θα μείνει στο πιάτο μας.

Πως πετυχαίνουμε μια "πλούσια" σούπα κρέατος;

Αν επιθυμούμε να μαγειρέψουμε μια γευστική σούπα βάζουμε το κρέας μαζί με το κρύο νερό. Με την προοδευτική άνοδο της θερμοκρασίας το "ξαφρίζουμε" μόνο, κρατώντας τις ουσίες που πέρασαν από το κρέας στο νερό, οπότε, η σούπα θα είναι γευστική και αρωματική ενώ το κρέαςθα μείνει θα μείνει ανούσιο. Αν βάλουμε το κρέας σε βραστό νερό, τούτο γίνεται απαλό, νόστιμο και αρωματικό ενώ η σούπα παραμένει ανούσια και ελαφριά.

Και μερικές συμβουλές περί συντηρήσεως του κρέατος.

Αν συντηρήσουμε το νωπό κρέας στο ψυγείο:

-Ανοίγουμε την συσκευασία
-Τοποθετούμε το κρέας σε ανοιχτό, ρηχό δοχείο
-Φροντίζουμε να αερίζονται όλα τα κομμάτια, απ' όλες τις πλευρές

Αν συντηρήσουμε το νωπό κρέας στον καταψύκτη:

-Χωρίζουμε το κρέας σε μερίδες (μαγειριές)
-Συσκευάζουμε αεροστεγώς την κάθε μερίδα
-Διαμορφώνουμε τις συσκευασίες σε πλατειές επιφάνειες
-Τοποθετούμε, όσες μερίδες χωρούν, απ' ευθείας επάνω στην ψυκτική επιφάνεια ή στο ρεύμα αέρα του καταψύκτη
-Στοιβάζουμε στον καταψύκτη τις μερίδες όταν καταψυχθούν και συνεχίζουμε με τις επόμενες

Φυσικά εκτός των παραπάνω "μυστικών" όσον αφορά υπάρχουν και άλλα πολλά τα οποία μπορούμε να τα συζητήσουμε, έτσι ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το τραπέζι σας.